The power of Pilates

Dureri lombare, apatie, nervozitate, un corp lipsit de tonus muscular am decis să le ștergem pe toate din CV-ul nostru. Soluția, așa cum a ajuns să o afle editorul GLAMOUR , Mirela Ujică, este una la îndemână chiar și pentru cele mai puțin sportive dintre noi.
Sunt sigură că știți pozele acelea cu reporteri care aleargă cu reportofonul în mână după vreun personaj al viitorului lor articol! Din fericire, în jobul meu de editor, peisajul este un pic diferit și implică, printre altele, cel puțin trei căni de cafea, un teanc mereu nou de reviste la răsfoit, câte un buchet de flori, mereu o ciocolată pe birou, ba chiar și un sertar plin cu cosmetice de încercat. Din nefericire, el mai înseamnă însă și peste opt ore de stat pe scaun, în fața calculatorului. Nemulțumită de forma mea fizică, am decis să cer ajutorul Anei Dumitrescu, instructor și co-proprietar al Movement Studio (movementstudio.ro), care să mă convingă odată pentru totdeauna să respect o rutină de antrenament ca la carte. Sportul „prescris“ de Ana? Pilates! „Pentru început, două ședințe pe săptămână sunt suficiente, urmând ca în câteva săptămâni, pe măsura ce corpul se adaptează la noul ritm de viață, să ajungi la trei ședințe pe săptămână. E important să păstrezi această frecvență constantă“, mă sfătuiește Ana.

PILATES ÎN TIMPUL SARCINII?

Te numeri printre viitoarele mămici care își doresc să rămână active și pe timpul sarcinii? Ei bine, Pilatesul este o variantă foarte bună! Singura condiție: trebuie să ceri înainte părerea avizată a medicului și a antrenorului tău. „Fiecare sarcină este diferită, astfel și programul de exerciții se adaptează pentru fiecare viitoare mămică în parte“, ne spune Ana Dumitrescu care enumeră și câteva principii de bază după care să te ghidezi: În primul trimestru nu se recomandă niciun fel de exerciții. Din trimestrul al doilea se lucrează toate grupele musculare, cu accent pe spate, centura pelviană și gambe, zonele cel mai mult solicitate în această perioadă. • Gradul de dificultate e scăzut, iar pe masură ce sarcină avansează, intensitatea exercițiilor se diminuează. • Se evită poziția întins pe spate. În trimestrul al treilea se renunță la strângerea abdomenului în timpul expirației. De acum începe relaxarea lui la fiecare expirație făcută.

EXISTĂ UN OUTFIT PERFECT

Cuvântul de ordine atunci când pleci în căutarea unui echipament pentru ora ta de sport? Confortul! „Dacă lucrezi cu un instructor personal recomand să porți o pereche de colanți și un maiou sau un tricou nu prea larg, pentru ca mus culatura să poată fi mai bine observată. La orele de Pilates nu se folosesc adidași, ci se lucrează în șosete sau chiar desculț.“ Pentru a lucra eficient acasă ai nevoie de o sal tea, benzi elastice, o minge, un cerc.

PENTRU SEDENTARI: REMEDIU ÎMPOTRIVA DURERILOR DE SPATE

Durerile lombare reprezintă principala mea problemă așa că Ana a pus la cale cele trei tipuri de exerciții de pe pagina alăturată, pe care să le exersez și acasă, la începutul unei zile lungi. Desigur, dacă timpul îți permite, e indicat să lucrezi cu un instructor specializat: vei beneficia astfel astfel de atenta lui supraveghere. Ești mai eficientă în propria sufragerie? Antrenorul nostru îți recomandă „măcar o întâlnire cu un instructor care să îți dea câteva sfaturi și indicații de urmat. Sunt foarte importante corectitudinea, precizia și concentrarea cu care sunt executate exercițiile“.

THE FUTURE OF PILATES

 

the power of pilatesAm rugat-o pe antrenoarea noastră să ne povestească și despre tipurile noi de Pilates și despre trendurile care se conturează la nivel internațional în ceea ce pri vește acest tip de mișcare. Iată ce am aflat: „Pilatesul evoluează pe zi ce trece și asta datorită instructorilor care aduc mereu ceva nou în programele lor, pe de-o parte și datorită aparaturii, pe de altă parte. Experiența fiecărui instructor își pune amprenta pe stilul de Pilates predat. Astfel, unii instructori vin din lumea dan sului, alții din diferite domenii sportive, kinetoterapie, fizioterapie.“ Pe scurt, exista trei tipuri de Pilates, toate având la baza Contrology, sistemul elaborat de Joseph Pilates: Pilatesul Clasic este cel care duce mai departe sistemul elaborat de Joseph Pilates în forma lui originală. Aici se încadrează True Pilates și Power Pilates. Pilatesul Contemporan se diferențiază de cel clasic prin echipamentul modern, multitudinea de accesorii folosite și printr-un repertoriu nou care vine în completarea studiilor lui Joseph. Dintre cele mai importante stiluri enumerez: Stott Pilates, Winsor Pilates, Fletcher Pilates, Basi Pilates. Pilatesul practicat de fizioterapeuți și kinetoterapeuți în scopuri de reabilitare.

SCURT DICȚIONAR: 4 TRENDURI DESCIFRATE

YOGILATES: îmbină Pilatesul cu Yoga. Este destul de popular și în România așa că sigur îl vei găsi și în programul sălii tale.

PRIMAL PILATES: are la bază mișcările primare de Pilates. Te va ajuta deopotrivă la tonifierea mușchilor, cât și ca pas în ritualul tău de relaxare.

REGGAELATES: mișcări Pilates pe muzică reggae și reggaeton. Este perfect pentru cele care îți doresc un antrenament intens.

AEROPILATES: aparatul folosit are o platformă elastică pentru sărituri. Vă garantăm: este o experiență pe care trebuie să o bifați!

TREI EXERCIȚII RECOMANDATE

„Aceste exerciții nu doar ameliorează durerile de spate, dar îmbunătățesc și postura și pot ameliora asimetriile musculare“, spune instructorul nostru.

EXERCIȚIUL 1

Pozița inițială: culcat pe burtă, cu picioarele întinse, fesele încordate, mâinile sub frunte, coatele pe linia urechilor. Inspiră aici și pe expirație ridică trunchiul de la podea cât poți de mult. Foarte important: nu da capul pe spate, pentru a nu suprasolicita zona cervicală. Exercițiu recomandat persoanelor cu cifoza.

EXERCIȚIUL 2

Poziția inițială: culcat pe burtă, picioarele întinse, fesele încordate, mâinile sub frunte, coatele pe linia urechilor. Inspiră aici și pe expirație du trunchiul pe lateral, razant cu podeaua, păstrând restul corpului nemișcat. Pe inspirație revino în poziția inițială și pe urmatoarea expirație du trunchiul în partea opusă. Exercițiu recomandat persoanelor cu scolioză.

EXERCIȚIUL 3

Poziția inițială: șezând pe un scaun, cu tălpile pe podea, picioarele depărtate la nivelul umerilor, spatele drept, mâinile la ceafă, coatele pe linia urechilor. Inspiră aici și pe expirație răsucește corpul într-o parte. Pe inspirație revino în poziția inițială iar pe urmatoarea expirație rasucește corpul în partea opusă. În timpul răsucirii, ține spatele cât se poate de drept și bazinul pe loc.

SURSA ARTICOL: GLAMOUR / Aprilie 2016