Originile pilates-ului dateaza de la inceputul secolului 20, 1910 mai precis. Creatorul pilates-ului, Joseph Pilates, a conceput aceasta forma de miscare pentru a-si imbunatati calitatea vietii. El a ajuns la concluzia ca stilul nostru de viata modern, postura proasta si respiratia ineficienta au fost radacinile unei sanatati precare, si in cele din urma a elaborat o serie de exercitii si tehnici de formare, a proiectat toate echipamentele, si a stabilit toate indicatiile necesare pentru a le preda in mod corespunzator.
Tehnicile folosite in pilates sunt create pentru orice persoana, chiar si pentru cele cu o conditie fizica precara, deoarece aceste exercitii au o intensitate scazuta si nu necesita un efort ridicat din partea inimii. Pentru cei care au resurse de energie limitate dar vor sa-si intareasca organismul, pilates reprezinta alegerea ideala, iar rezultatele nu vor intarzia sa apara daca exercitiile sunt practicate cu regularitate. Inainte de a lua pilates-ul drept o provocare si a incepe exercitiile pe podeaua de acasa, este recomandat sa invatati lucrurile de baza de la un instructor de pilates. Tineti minte aceste lucruri si nu incercati niciodata sa experimentati fara sfatul unei persoane certificate in domeniu.
Un mare avantaj al practicarii pilates-ului cu instructor personal, este acela ca intotdeauna instructorul va sti ce grupe de muschi trebuie puse la treaba si prin ce exercitii pentru a nu avea efecte secundare asupra muschilor, de asemenea acesta va va indruma si in folosirea echipamentelor specifice, Reformer, Tower Reformer, Ladder Barrel, Spine Corrector, Magic Circle.
Exercitiile de pilates sunt mult mai eficiente decat exercitiile de rezistenta, pe care mare parte din persoane le practica. Pentru ca pilates are ca tinta intarirea muschilor abdominali, dorsali si ai pelvisului, printe multe alte grupe de muschi, instructorul personal va va sfatui cum e mai bine sa va pozitionati pentru ca exercitiile sa dea un rezultat maxim.