Miscarea care educa gandurile

Cu trei ani în urmă, două foste balerine au pus bazele unui studio de Pilates care să promoveze bucuria mișcării. Cu o echipă de foști dansatori profesioniști și o filozofie inedită, Raluca Vornicel și Ana Dumitrescu cred în puterea transformatoare a sportului. de Diana-Florina Cosmin (fotografii de Adrian Dumitrașcu)

Recunosc, mulți ani am fugit de Pilates cât m-au ținut picioarele. Și m-au ținut chiar bine, un motiv în plus să consider că această disciplină, creată de Joseph Pilates în anii ‘30, e mult prea statică pentru gusturile mele. Este o preconcepție pe care Ana și Raluca au mai auzit-o cu siguranță de la persoane care le -au trecut pragul studioului, dar pe care o contracarează rapid, având în vedere că metodele lor se îndepărtează de clasicul rutinelor Pilates. Și-au botezat studioul „Movement“ tocmai pentru că tipul de mișcare pe care îl promovează acoperă mai multe componente, inclusiv elemente de dans, aerobic sau sărituri, care să facă antrenamentele mai dinamice și interactive.

„Ritmul și stilul unei ore de Pilates sunt date de antrenor și de metodă“, explică Raluca. „După un antrenament de o oră poți să pleci fără să fi transpirat deloc, dar și atât de obosit încât abia să-ți mai poți mișca picioarele“. Clienții lor se încadrează în ambele categorii: persoane care vor antrenamente mai ușoare, de recuperare sau de relaxare, dar și pasionați de sport care vor să-și consume energia și să simtă că au lucrat intens. „E o disciplină foarte flexibilă“, punctează și Ana. Și, contrar unei alte preconcepții, cum că Pilates este o disciplină pentru femei, foarte mulți bărbați frecventează de ani de zile „Movement“. În special străini, obișnuiți cu tehnicile Pilates în țările lor și care, odată ajunși în România, își doresc să continue rutina sportivă cu care s-au obișnuit.

În ciuda reținerilor mărturisite inițial, relația mea cu Pilates a început cu aproape un an în urmă, înainte să le cunosc pe Raluca și Ana, însă metoda lor m-a făcut să privesc dintr-o altă perspectivă această disciplină, pe care el însele au descoperit-o ca tehnică de recuperare la dansatorii profesioniști, în anii petrecuți în Baletul Operei Naționale din București. „Joseph Pilates a avut foarte mulți discipoli balerini, așa că tehnicile lui au fost duse mai departe și pe această filieră“, explică Raluca. Pe lângă perioada petrecută pe scena Operei Naționale și ca profesor de dans clasic în Liceul de Coregrafie „Floria Capsali“, Raluca lucrat în companii de dans contemporan, a făcut mișcarea scenică pentru piese la Teatrul Național și Teatrul Bulandra și a activat câțiva ani în televiziune, ca dansator și coregraf la emisiunea „Dansez pentru tine“.

Prietena și partenera ei în cadrul studioului, Ana, a avut un parcurs similar, început cu Liceul de Coregrafie și continuat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale“, la secția de creație coregrafică. A dansat pe scena Operei, dar și în spectacole-musical precum „Chicago“, iar în perioada de glorie a show-ului „Dansez pentru tine“ a fost, ca și Raluca, dansator și coregraf în trupa emisiunii.

Studioul de pe o străduță din Floreasca, „Movement“, a apărut ca pasul firesc în viețile lor: când s-au retras din Operă, teatru și televiziune, cele două prietene s-au gândit să creeze un studio de Pilates, disciplina sportivă pe care o considerau cel mai apropiat tip de mișcare de dansul pe care l-au iubit atât de mult. Și-au luat certificările internaționale, atrăgând în echipa lor de opt antrenori foști balerini, unii foști colegi încă din clasa a patra, de la „Floria Capsali“, alții parteneri de scenă în teatru. „Simți mișcarea altfel, ca fost balerin, și poți să înțelegi și să îndrumi altfel persoana din fața ta“, cred ele.

Intuiția lor a fost câștigătoare, iar pasiunea investită în studio a dat roade: în cei peste trei ani de „Movement“, Raluca și Ana și-au format o clientelă fidelă, pentru care Pilates a devenit indispensabil vieții de zi cu zi. Deși popularitatea unui loc duce în general la o creștere semnificativă a prețurilor, s-au încăpățânat să-și păstreze tarifele de la început, considerând-o o mișcare fair-play față de clienți. „Când ai început într-un fel, nu schimbi regulile pe parcurs“, crede Ana.

Disciplina Pilates, în schimb, s-a transformat considerabil de-a lungul timpului, devenind o adevărată industrie și un mod de viață pentru oameni din toate colțurile lumii. Dacă Joseph Pilates a inceput cu 34 de exerciții de efectuat la saltea, folosind greutatea corpului, „Pilates“-ul din prezent cunoaște multiple metode și „școli“ și folosește, pe lângă clasica saltea, aparate speciale 61 LIFE #38 APRILIE 2015 precum Reformer-ul, un sistem de pârghii și corzi care izolează mișcarea pe anumite grupe musculare.

Spre deosebire de alte discipline sportive, Pilates-ul se poate practica zilnic, nici măcar femeile însărcinate neavând o contraindicație pentru acest tip de mișcare, ba chiar din contră. „Dincolo de sănătate, oamenii revin mereu la Pilates odată ce văd cum se reașază mușchii și cum se transformă total forma corpului“, explică Ana. Chiar dacă rămâi cu același număr de kilograme de la început, hainele ajung să stea cu totul altfel, tonusul este mai bun și poți avea surpriza ca lumea din jur să te întrebe cum ai reușit să slăbești atât de mult.

Dincolo de această promisiune a „reașezării“ mușchilor, ceea ce mi-a deschis cu adevărat mintea către Pilates, în ciuda anilor de dubii, a fost o informație descoperită întâmplător, care m-a atins direct în miezul slăbiciunilor mele legate de coordonare: Joseph Pilates își numise inițial metoda de antrenament „Contrology“, pentru că ideea care stă la baza exercițiilor sale o reprezintă controlul simultan al corpului și al minții. Mușchii se aliniază cu respirația, gesturile sunt lente și gândite, ritmul este constant, iar mintea se concentrează pe clipa prezentă. „Contrologia“ lui Pilates ne-ar ajuta și în alte aspecte ale vieții, având în vedere că mintea ar trebui să asculte mai des semnalele corpului, iar corpul s-ar cuveni să beneficieze de pe urma gândurilor noastre concertate.

miscarea care educa gandurile

Privind înapoi, înainte de primul contact cu Pilates ca antrenament „unu la unu“ mă descurajaseră și puținele experiențele avute la clase de Pilates de grup, care mi se păruseră toate suspect de facile. Citind despre teoria controlului, mi-am dat seama că, în ciuda energiei pozitive de la clase, tocmai componenta de coordonare între respirație, gânduri și corp se pierdea în succesiunea rapidă de mișcări standard. „Pilates e o disciplină care nu se poate face în grup“, crede Raluca. „Fiecare dintre noi are anumite probleme musculare, un anumit istoric și alte obiective de atins, iar Pilates este creat tocmai pentru a personaliza la maximum mișcarea și a monitoriza nevoile fiecărei persoane în parte“.

Am plecat de la „Movement“ cu multă curiozitate privind metoda „dansantă“ de Pilates a celor două foste balerine, dar și cu o reconfirmare a unui principiu de psihologie care mi-a plăcut mereu: „Emotion is motion“. Atât studiile cât și experiența empirică demonstrează clar că emoțiile noastre sunt dictate în mod direct de mișcările noastre, de poziția umerilor și a capului, de cum respirăm și de cât de activi suntem. Orice formă de mișcare, de la o plimbare de voie până la o oră de sport intens, ne relaxează mințile și dă „reset“ oboselii de peste zi. În cazul Pilates, mișcarea realiniază cu emoțiile noastre și componentele adesea neglijate ale sănătății: ritmul respirației, postura corectă a trunchiului, coordonarea între minte și corp. O oră de răgaz cu noi înșine, ca o meditație în mișcare, în care nu-i nevoie să-ți golești mintea, ci doar s-o disciplinezi. Să lași gândurile să curgă în aceeași cadență cu expirația și cu mișcarea lentă a brațelor în ritmul dictat de antrenor, reînvățând conștient lucrurile pe care, în copilărie, le făceai instinctiv, fără să le numești nici „Pilates“, nici arta „Contrologiei“. Erau pur și simplu… joacă.

SURSA ARTICOL: FORBES / Aprilie 2015